Financiële onafhankelijkheid

Hoe word ik financieel onafhankelijk?

Geplaatst door

Wat betekent financieel onafhankelijk zijn voor jou?

Verdien jij genoeg om al je vaste lasten te dekken? Werk je hard voor je centen? En wanneer verdien je genoeg? In de meeste gevallen is meer verdienen altijd goed en kan je jezelf rijk noemen, maar wat als je kosten ook steeds stijgen? Ben je dan nog wel rijk? De volgende vraag vind ik daarom veel interessanter: “Is jouw passief inkomen hoog genoeg om jouw vaste lasten te dekken?”

In dit artikel laat ik jou kennismaken met het onderwerp financieel onafhankelijk zijn en een passief inkomen verdienen. Voor de één is het een droom, voor de ander een passie of een levensstijl. Het hele concept leg ik uit met enkele voorbeelden. Verder kom je op de website verschillende onderwerpen tegen die te maken hebben met het bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Wat is passief inkomen?

Met een passief inkomen komt er geld binnen zonder dat je er actief iets voor hoeft te doen. Je kan hierbij denken aan de volgende voorbeelden van passief inkomen:

 • Interest van je spaarrekening
 • Dividend op je aandelen
 • Koersstijging van bitcoins of ethers
 • Stijging van de prijs van een koophuis
 • Inkomsten uit verhuur
 • Commissie op sales

Met de genoemde voorbeelden kun jij dus geld genereren zonder er iets actiefs voor te doen. Let hierbij goed op dat die bronnen van inkomsten niet zomaar zijn ontstaan:

 • Een spaarpotje moet je eerst opbouwen.
 • Bij aandelen en wisselkoersen moet je op een handig moment instappen.
 • Een koophuis moet je verstandig uitkiezen om daar op lange termijn op te verdienen.
 • Je moet eerst iets kunnen verkopen voordat je een beloning ontvangt.

Het kan dus in eerste instantie veel inspanning kosten om een passief inkomen op te bouwen, maar als je het goed doet heb je er op de lange termijn veel profijt van.

Hard werken voor je geld

Een gouden regel voor succes is dat hard werken loont. Daar geloof ik heel erg in, maar dat betekent niet dat ik heel mijn leven hard wil blijven werken. Het is niet de bedoeling dat ik zoveel mogelijk uren in de week blijf werken om geld te verdienen en als ik dan vrij ben dat er helemaal geen geld binnenkomt!

Een collega vertelde mij ooit dat hij nog twee andere banen had voor, één in de avond en  nog één in het weekend zodat hij meer inkomen zou hebben voor allerlei leuke dingen. Tijdens dat gesprek heb ik veel respect voor hem gekregen, want hij is echte een aanpakker! Iemand die graag meer wil verdienen en uitgeven. Een leuke telefoon, mooie kleren en leuke vakanties had hij. Maar als hij eenmaal minder werkt, dan kan hij ook niet meer zoveel veroorloven en dat vind ik zonde. Het inkomen komt maar eenmalig binnen als hij per uur betaald wordt en hij verliest er zoveel eigen tijd door.

De keuze om financieel onafhankelijk te zijn

Hard werken en jezelf uitdagen kan erg leuk zijn, maar ik wil ook meer genieten van hetgeen wat naast het werken komt: ontspannen! Denk hierbij aan weekendjes weg, parttime werken, meer tijd voor vrienden en familie, meer reizen naar verre landen.

Ik kies daarom om financieel onafhankelijk te zijn. Mijn doel en passie waarbij ik mijn ogen open houdt voor kansen waarbij ik kan investeren zodat ik er vruchten van kan plukken.

Wat ik concreet zoek om financieel onafhankelijk te zijn is het volgende:

 • Een spaarpot op de bank waardoor ik elk jaar 1% rente ontvang. Dit is erg weinig, maar is wel een veilige manier als je veel rust wil hebben.
 • Aandelen van Shell of Microsoft blijven kopen en elk jaar dividend ontvangen of een waardestijging van 10-20%
 • Bitcoins of ethers kopen en ze bewaren zodat de waarde blijft stijgen.
 • Een website bouwen en inkomsten vangen uit advertenties. Als een grote website eenmaal bestaat, blijft hij ook online staan en zullen de inkomsten blijven binnenkomen.
 • Een koopwoning kopen kan ook erg slim zijn, want je kan nu een goedkope hypotheek afsluiten en verhuren voor een goede prijs. Er zijn genoeg mensen die een huurhuis zoeken!

Wil jij dit leren om financieel onafhankelijk te zijn? Blijf dan onze tips lezen op escaper.nl en plan jouw grote escape!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *